Mountain & Opening




  This building is a design room for a Japanese sneaker brand, Dragon Beard, as well as
  a residential house. The site is in Takarazuka-city of Hyogo Prfecture. 
  It is located in an exclusive residential district that commands an entire view of the
  Osaka Plain.
  The architecture is built on the slope of a hill with an elevation of 330 meters. The 
  level difference of the site is 8 meters




  Taking advantage of the slope, one of the characteristics of this site, an
  architecture which suits the desires of two persons is built.

    A.To be underground in the warmth of the earth.
    
    B.To fly like a bird.





  A. To be warmed up. A lower floor, a house, invisible in a mountain.


    1. The site has an 8 meter difference in height. 8 meters is higher than a two-story
       building. The lower floor is in the ground of the slanted site. It is invisible from
       the upper road.

    2. There is a bedrock layer 1.5 meters beneath the ground surface. 
       It is so hard that even a shovel car could not crush it. Dig to the bedrock and
       the foundation is supported by this bedrock.
  
    3. Build two mounds using the soil dug. Insert a residence between these two
       mounds.

    4. Built on “a new topography-mountain”, all parts of the building are close to the 
       earth. The mountains are designed to emphasize the slope.An exclusive   
       residential area on a hill features a good commanding view as its sales point.
       Development of this kind of community is planned in a similar way with no
       individuality. 
       
  <We consider this phenomenon as "a loss of topography". We have dreamed of a
  mountain whose slope was scraped away. The lost mountain is designed into this
  architecture. Architecture is not built on a site where the slope is flattened. 
  By contrary the angle of the slope is increased, which results in two mounds.
  Between these two mounds a living space is built, and the upper story floating on
  these two mounds is a design room.





  B. Flying. An upper floor, a design room


    1. Observe the Gulf of Osaka, high-rise buildings, Kobe port, Kansai Airport, Itami 
       Airport, and shadowy blue mountains.
    
    2. The land originally slanted at an angle of 18 degrees. Mounds are built there to 
       let the slope undulate.
    
    3. These mountain waves are topography where no previous topography existed. 
       The upper floor was designed to float on these mountain waves.
    
    4. We have designed the form which passes over the waves. Is it a dream of a 
       long-distance ship going over high waves or is it a dragon?
  The dream of this architecture is like a voyage setting out.
  An 18 meter-long terrace. The sea and a range of mountains 60 kilometers away can
  be observed. When standing on this terrace, rows of other houses in this area are 
  out of sight. This is the way we have arranged this architecture and its openings. 
  You can get a sense that your body is slightly floating. 
  It is our intention to give the sense of being on a deck of ships, but not in the 
  house. The design room on the upper floor of this architecture is a ship




  The plan is designed in L-shape. 
  The edge protruding greatly from the slope is an opening that swallows the outside.

  Straight eaves run amidst the curvilinear forms of the topography.
  The eaves project in a powerful manner not to be beaten by the inherent force of
  the topography. They are thin, thick, short, long and carved.

  To be protected by the house, yet at the same time have the feeling of flying away.
  Making two extremes into one. This is realized in the architecture in the 
  corresponding forms of the upper and lower floors.

  It is a cave and also a nautical form.

  It is flying away, yet it is anchored. 

  It is drifting, yet it is homely.

  It is sky, and it is Earth. 

  It is far, yet it is near.











  The Material of the Mountain


  The outside (exterior) mountain is formed into a mound by piling up soil excavated 
  from the slope. The surface of the mound is a type of raw material made from 
  crushed marble called “Kansui”. Glittering fragments of crushed marble on a whity 
  surface shine brilliantly. There are two white mountains. 
  The living quarters are inside the white mountain while atop the white mountainous 
  wave is a deck.

  One of the two white mountains functions as a structural support for this building, 
  while the other mountain conceals the bathroom. 
  These two mountains are also set into the living spaces of the residential quarters.




  The Structure of the Deck


  The framework of the upper floor is steel and the lower floor is reinforced concrete.
  The upper floor evokes a sense of being on the deck of a boat and in order to
  achieve this feeling architectural columns and walls are designed as to make one 
  unaware of their existence.
  Entering the house from the northern road, a 14meter wide opening and the 16.5 
  meter x3 meter terrace outside create the feeling that your own body is floating in 
  the scenery. This is a deck.

 To achieve this, we used two different methods.

        1. Revaluation of the trusses
       
        2. Concealing the structural members in the curves





  1 It is not immediately apparent; however, since horizontal slits were cut into the
     northern wall, trusses were set into it. It is like the structure of a bridge. 
     Bridges are set into the upper part of the horizontal slits which allow the floor to 
     float in the air while concealing the structural device.

  2 Columns are in the curves forming the openings and this also is concealed. The 
     curves of the openings respond each other with the curves of the mountains. 
     fantasy created by the repeated curves appearing over and over again.




  Living Space + Opening + Mountain


  The lower floor fully utilizes the slope of the mountain. The hidden areas become 
  mountains, while the areas that is required light become valleys. These rolling 
  undulations are all part of the design.

  Two Horizontal Eaves


  The upper and lower floors are used in different ways. The upper floor is a design 
  room. The lower floor houses residential quarters. 
  That is there are public spaces within the residential quarters. 
  The demand of how the spaces should be is different; 
  therefore, the structure is also different. Taking balance to unify the upper and lower
  portions, the curves of the mountain are made continuous with the curves of the 
  openings. 
  There are two thin iron plate eaves on the openings:  
  one with the length of 14 meters on the upper floor and the other with 16.5 meters 
  on the lower floor. 
  The thickness of the iron plate is only 9mm. 
  The straight line of these two eaves emphasizes the expansive spreading horizontal 
  width of this house. Consequently, this makes you forget that the house is on a 
  sloped site.




  Blue and White


  The overall whiteness is not just a general white coat of paint. It is white mixed
  with blue. This is because we want white that corresponds with the blue sky. 
  In addition, we intend this white to reflect the light of fragments of marble
  scattered in the raw material which covers on the surface of two newly built 
  mountains.






  This is a slope when architecture is erased. The architecture of the “house” is a 
  “mountain.” The plan for this slope is to shape the mountain structurally, but that 
  goal was to let people feel the uninterrupted flow of the curves that define the 
  mountain. 
  Let the people have a sense of closeness to the wave-like mountain. 
  A small change to the curve will lead to a loss of balance, affecting the way openings
  should be designed, the mountain, and the entire architecture will also have to be 
  change its form. 
  However at this moment not even one person felt unnatural when standing on this 
  undulating slope.




  [Left] Putting the ideas of a “slope” into order. The correlation between rising and falling(=up and 
          down) , crossing far and nearby nature. The multifarious worlds that people can sense in a 
          place called “slope”

  [Right] A person standing on a slope. A person crouching on a slope. A person flying off a slope.
          Only on a slope can people look back on the road they’ve climbed and, also can look at the 
             way they will go from now on. It can be called a visional place that inspires people.




  [Left] 1.5 meters beneath the ground surface is hard bedrock. The foundation is raised on this
          bedrock. For this, the excavated earth was used and the red curving line was designed to achieve
          this. In other words, by heaping up the excavated soil, a new undulating mountainous
          topography is built. The lower floor is built under the mountain.The form which runs over the 
          mountains is the upper floor. The corresponding upper and lower floors are made into one 
          form.

  [Right] Haven’t you ever had the experience of gazing far into the distance, all alone in a spot on
          a grassy slope where adults will surely never come?

  Data:「Mountain & Opening」
  • Location:Takarazuka, Hyogo Prefecture, Japan
  • Client:AMERICAN CLUB INTERNATIONAL CO, LTD
  • Site Area:711.46㎡
  • Total Floor Area:361.84㎡
  • Structural Engineering:HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE
  • Contractor:Fukasaka Co., Ltd
  • Photographer:Koichi Torimura




Comments